Familjen Jungs brev från Sjundby 1939-1940

Uppgifterna nedan är tagna ur brev som familjen Jung skickade från Sjundby under vinterkriget 1939-1940 till dottern Brita Ehrnrooth, som då fanns i Pello med sina barn. Utdrag ur det brevet kan ni höra nedan.

 

Ur breven får vi veta att Sjundby slott inhyste många Helsingforsbor under vintern 1939-1940. Totalt sägs det i ett av breven att de var ungefär 40 personer. Slottet hade tidigare varit 47-åriga Henrik Lindebergs ungkarlshem, men i december 1939 var det plötsligt fullt hus. Tjänstefolket var överbelastat och alla skulle samtidigt sköta både gård och hushåll och hjälpa fosterlandet på alla möjliga vis. De inhysta fick betala 20 mk per person i dygnet för att bo på Sjundby.

Dora Jung och hennes syskon sydde barnkläder till evakuerade och snökåpor till fronten. Snökåporna bestod av rock med fastsydd huva, byxor och ränselskydd. Det gick över 8 meter tyg till varje kåpa. De jobbade hårt och hade satt arbetet i system, så att en kunde sitta vid symaskinen hela dagen. Den 15-åriga Erik Nordenswan fångade däremot möss på slottet och fick 1 mk/st. Han hade fångat 7 st bara i Valter Jungs rum, berättas det i ett brev 22.2 1940.

Serveringen på Sjundby var enkel och sköttes med stående bord. Det var te på morgonen, frukost kl. 12, kaffe kl. 13 och middag kl.6. När det var bykdags inför julen, tvättades det i flera dagar och alla kläder, lakan och handdukar skulle torkas inne på slottet. Lakanen manglades också där. Julen firades sedan med både julmat, gran och julpsalm.

Detalj ur Märta Jungs (Dora Jungs mamma) brev 8.12 1939:

”Någon ringde just och frågade om de kunde ta Helene Schjerfbeck som måste bort från Ekenäs. Hon är släkt men får ej rum här, men de fundera på något annat lämpligt i trakten.”

Kort utdrag ur Märta Jungs brev från Sjundby 22.2 1940.

Hur systrarna Alma Lindén och Märta Nordenswan planerar barnen Henriks (3 år), Margaretas (1½ år) och Mariannes (8 år) evakuering till Sverige:

“Nu har systrarna beslutat skicka Marianne och Almas två barn, 3-åriga Henrik och 1½-åriga Margareta, så nu rustas de ut. Få se när turen kommer till dem då de nu är anmälda. Almas svägerska fick plats i H:frs just på byrån för att skicka barn till Sverige. Ulrica och jag sticka tröjor åt flickorna, farmor syr skjortor åt Henrik. Alma ska med och föra. Valter fick två packor vitt tyg till snöskjortor som Ulrica klippt och hon och jag ska sy. Dessutom kommer det hela tiden skjortor och kaliser färdigt klippta och yllegarn I hemska ljusa färger från Röda Korset. Det delas ut åt många på gården men vi sy så mycket vi hinna.Jag har blivit du med alla tre Gustafssons och de är de trevligaste av alla här. Det är så underligt hur bekant man blir med folk då man bor tre månader tillsammans.”

Breven ägs och har skrivits rent av Henrik Ehrnrooth, Dora Jungs systerson.