Vassböle lin - en modern linsaga

I början av 1900-talet var linodlingen ännu viktig för målfärgsindustrin i Finland. Senare ersattes linoljan av syntetiska råvaror och lösningsmedel. Då försvann linodlingen. Linet håller nu på att återta en plats som odlingsväxt i Finland, eftersom den är mångsidig och miljövänlig. Fröna kan ätas eller pressas till olja. Linfrökrosset, som blir över, kan användas som foder och stråna kan användas i textiler och isoleringsmaterial.

 

Patrik och Mathilda Karell grundade år 2011 linföretaget Vassböle lin tillsammans med Fredrik Karell och Heidi Ekelund.

Företaget har specialiserat sig på att producera linolja och färdiga linoljeprodukter av det lin som de odlar ekologiskt på gårdarna Labba och Jofs i Vassböle i Ingå.

Linfröna sås tidigt på våren, växer och blommar på sommaren och skördas sent på hösten. I Vassböle kallpressas fröna till kallpressad rå linolja i den egna oljepressen. Efter pressningen lagras oljan i minst ett år så att slemämnen och orenheter sedimenteras bort från oljan.

Kallpressad rå linolja tränger bra in i virke, vilket gör den till ett bra och miljövänligt impregneringsmedel. Den används ofta till impregnering av fönster och andra snickerier. Linoljan kan också blandas med tjära till roslagsmahogny för impregnering av bryggor, terasser och träbåtar, eller kokas till såpa. Huvudkomponenten i traditionell linoljefärg - fernissa - får man genom att koka linoljan.