Farfars tystnad - en radiodokumentär

Det här är en lite längre version av radiodokumentären som gjordes för YLE/radio Vega av journalisten Ingrid Svanfeldt och sändes 23.2 2014, repris 27.7 och 30.7 2014. Dokumentären berättar om Carl-Johan Lindéns far Eric Lindén och om två resor, den Eric Lindén gjorde 1917 och den sonen Carl-Johan Lindén och sondottern Ingrid Svanfeldt gjorde 2013. Eric Lindéns liv nystas upp genom resorna.

 

Mitt under den ryska revolutionen 1917 åkte en påkostad finländsk geologisk expedition ut för att leta guld i det avlägsna Urjanchai i södra Sibirien, nuvarande republiken Tuva. Med på resan var Eric Lindén från Helsingfors.

År 1917 pågick världskriget för fullt och det ryska kejsardömet höll på att falla samman. Det pågick en stor spekulation med livsmedelspriser, och det fanns inte än någon kontroll på de krigsförtjänster som handelsmän gjorde.
Ett av försöken att placera förtjänsterna på ett lönsamt sätt var ”Den stora Urjanchai-expeditionen”. För ändamålet grundades ett bolag som kallades AB Mineralkompaniet. Detta företag kom till för att investera i mineralprospektering och gruvföretag i Sibirien.

Expeditionen gjorde många inmutningar i Uranchaj. Men planerna på att bryta guld och andra mineraler måste läggas på is, eftersom den ryska revolutionen kom i vägen.

När Erics son Carl- Johan Lindén sommaren 2013 får göra sin drömresa i Erics fotspår till det som idag heter Republiken Tuva , är det klart att sondottern, journalisten Ingrid Svanfelt vill följa med.
Det blir en fartfylld resa i nutid och dåtid, där bitarna av Eric Lindéns livspussel så småningom läggs ihop, bit för bit. För i den pratsamma familjen har man aldrig tidigare talat om Eric Lindén.