I Fars och farfars fotspår i Sibirien

Mitt under den ryska revolutionen 1917 åkte en påkostad finländsk geologisk expedition ut för att leta guld i det avlägsna Urianhaj i södra Sibirien, nuvarande Tuva. Med på resan var Eric Lindén från Helsingfors, som senare gifte sig med Alma Lindén. De bodde med sina tre barn på Sjundby från slutet av 1930-talet fram till evakueringen.

Utställningen På jakt efter guld i Sibirien 11.1.2016 -28.1 2016

Föreningen satt upp utställningen i Kulturkontakt Nords utrymmen i Kajsaniemi i Helsingfors. Utställningen förevisade fotografier och berättelser från Urjanchaiexpeditionen 1917. Vernissage firades 13.1.2016. Mer info och utställningens pressmaterial här.

Ljudspel från resan 

 

 

Sommaren 2013 åkte Carl-Johan Lindén till Tuva för att se var hans far hade varit i sin ungdom. Med honom följde frun Christina Lindén, svärsonen Tom Lemström (som talar ryska) och dottern och journalisten Ingrid Svanfeldt som spelade in radioprogrammen ovan från resan.  Dokumentären Farfars tystnad sändes i Radio Vega våren 2014 (i repris under sommaren) och en lite längre version av den kan man lyssna på under länken Radiodokumentär. På den här sidan samlar vi nu både text och bildmaterial som finns från den geologiska upptäcktsresan 1917. Bildmaterialet från 1917 är omfattande och publiceras här så småningom. Nedan en kort video från mötet med en shaman sommaren 2013.

 

 

Böcker om expeditionen och dess medlemmar

Jakob Johannes Sederholm, geolog, humanist och sannigssökare, av Barbro Scheinen, 2007 Finska vetenskaps-societeten.

Jakob Johannes Sederholm (1863-1934) var en banbrytare i finländsk berggrundsgeologisk forskning. I fyrtio års tid fungerade han som en chef för Geologiska Kommissionen i Finland, och utvecklade under sin egid den geologiska fältforskningens, kartläggningens och malmletningens metodik. Han skrev artiklar om geologi, geografi, darwinism, malmletning, grundvatten, byggsten, ekonomi och samhällslära och bidrog till sammanställningen av de två första editionerna av Atlas över Finland. Sederholm medverkade också aktivt till lösningen av Ålandsfrågan.

 

År 1979 utkom boken Den stora Urjanchaiexpeditionen 1917. Boken baserar sig på E.H. Krancks dagboksanteckningar från resan. Boken finns digiterad hos föreningen.