Alma Lindén (f. Lindeberg)

Efter krigen 1939- 1945 tog Alma Lindén med sig receptet på enrisdricka till Finland och bryggde ofta drickan som ibland var rätt så explosiv.

Detta recept härstammar från Halängen i Dalskog Dalsland Sverige. Nedskrivet av Vanja Lindeberg som var gift med Alma Lindéns kusin.

Resept på Vanjas/ Almas Enbärsdricka

Ingredienser:
20 l. enrisavkok
20-25gram jäst eller 3 fulla teskedar
1 kg strösocker

Beredning: 

Färskt enris med så mycket bär på som möjligt (helst blå förstås, men går ju med de gröna också)
klippes av i så små kvistar att de kan stoppas ner i den kittel man tänkt sig till koket (10-12 l gryta).

Kallt vatten slås över,fyll grytan och packa i så mycket ris det går naturligtvis. Det dröjer ju en god stund innan det kokar upp, men vid uppkoket ser man på klockan och låter det koka minst 1 timme högst 1,5 timmar. Därefter silar man upp avkoket genom en duk (helst vitt bomullstyg eller linne).

Grytan sköljes bara ur med kallt vatten till nästa kok. Så fortsättes tills önskad mängd dricka erhållits. 

När så avkoket samlats i ett stort kärl och svalnat till ca 30 grader, ljummet som man säger, tillsättes sockret och jästen som är upplöst med socker och avkok, därefter omröres kraftigt. Får stå övertäckt över natten.

Nästa morgon tappas drickan på buteljer efter att ha omrörts kraftigt, först så att lika mängd jäst kommer med på alla buteljer. Korkas och bindes över med s.k. apoteksknut.

Drickabuteljerna bör stå 1 dygn om sommaren men 2, kanske 3 dygn på vintern inne i värmen, innan de sättes ner i källaren.

Färdigt att dricka men det bör vara avkylt. Vid 8 dagars ålder är drickan allra bäst.


 

 

Renskrivet år 2016 av Carl-Johan Lindén.