Sjundby traditionsförening och Kulturkontakt Nord presenterar:
På jakt efter guld i Sibirien
Sommaren 1917 gjordes en finlandssvensk geologisk expedition till Urjanhaj i inre Asien. Idag heter republiken Tuva och är en del av Ryska federation. En grupp geologer utforskade 1917 för första gången geologin i det här området på jakt efter bland annat guld.
Som expeditionens ledare fungerade den meriterade finländska geologen Johannes Sederholm. Bland andra kända expeditionsmedlemmarna fanns Hans Hausen, Thord Brenner och Helge Backlund. Från Norge deltog Steinar Foslie.
Expeditionens medlemmar återvände från Sibirien i början av november 1917. De tog bokstavligen det sista tåget från Petrograd (Sankt Petersburg) till Helsingfors den 6 november. Följande dag tog bolsjevikerna över. Efter detta var det av politiska skäl inte möjligt att utforska mineralfyndigheter i områden som kontrollerades av Sovjetunionen, inbegripet Tuva.
Sommaren 2013 åkte den pensionerade jordbrukaren Carl-Johan Lindén från Sjundeå till Tuva för att han ville veta mer om sin far Eric Lindén, som 1917 deltog i expeditionen. Resan inspirerade till ett omfattande forskningsarbete om den hittills rätt okända upptäcktsfärden. I Åbo Akademis arkiv återfann han expeditionens samling av negativ som han lät digitaliseras. Fram trädde närmare 500 unika fotografier från en svunnen tid. Carl-Johan Lindén lyckades nu för första gången också para ihop bilderna med de tillhörande bildtexterna, som hans far hade sparat. I utställningen visar vi nu ett urval av fotografierna som har förstorats upp och presenteras med sin egen berättelse. I en fönsterutställning visar vi också originalföremål från expeditionen 1917. Carl-Johan Lindén har fått stor hjälp av tuvanen Victoria Peemot som idag forskar i tuvansk kultur vid Helsingfors universitet.