Föreningens årsmöte  på Sjundby den 16 september 2018 kl 16.00

Alla hjärtligt välkomna!

Sjundby gård i höstfärger

 

Finland 100 år på Sjundby

På Sjundeådagen 2.9.2017 ställde vi ut historia och historier om händelserna 1917-18 på Sjundby. Missade du Sjundeådagen kan du kolla mer här!

Rahma och Oan med Amerikas flagga på Sjundby.

Guld i Sibirien - Siperian kulta
För mera info se Sibirien -sidorna

Eric Lindén

 

 

Över 60 år har gått sedan Sjundby återbördades efter Porkala-parentesen.

Lyssna här på ett radioinslag där Henrik Lindeberg intervjuas:

länk till radioprogram

 

Porträtt av Henrik Lindeberg

 

 

 

 

 

 

 

 

                             
 

 

 

Välkommen till Sjundbys egen webbplats. Sjundby gård är en kulturhistoriskt värdefull gårdsmiljö i Sjundeå i västra Nyland. Du kan läsa om gårdens historia under fliken Sjundby gård. Webbplatsen upprätthålls av Sjundby traditionsförening.
Info från våra senaste projekt hittar du i flikarna ovan. I arkivet finns material om bl. a Dora Jung och Irene Wikstrand som anknyter till vårt linprojekt och om fiskodling på Sjundby. I barnens Sjundby kan du nu testa dina kunskaper och spela Sjundby spelet.

 

Eric Lindéns fiskodling vid Sjundby kvarn

Hösten 2014 påbörjade vi ett projekt om fiskodlingsanstalten som på 1930-1940 talen låg intill kvarnen i Sjundby fors.  Evakueringen av fiskodlingsanstalten presenterades i augusti 2015 under Porkala evakueringsvandring. Läs mera under "Sjundby fiskodling".

Tuva, Dora Jung och Långt lin på webbplatsen

Sibirien och närmare bestämt Urjanhaj eller dagens ryska republik Tuva, är en plats som föreningen arbetar med, eftersom föreningens ordf. Carl-Johan Lindéns far Eric Lindén var med på en guldgrävarexpedition till området år 1917. Föreningen har digiterat hundratals historiska bilder från expeditionen och år 2013 besökte Carl-Johan Lindén Tuva. Läs och hör (radioreportage från resan) mer här eller under "Urjanhaj-expeditionen".

Nedan vårt möte i Tuva med shamanerna 2013 i och med projektet Urjanhajexpeditionen.

 

Sjundby traditionsförening arbetar digitalt

Digihem 

Föreningen jobbar aktivt med olika digitala projekt i samarbete med Hembygdsförbundet. Bilden ovan är från september 2015 då vi hade en kurs i Digihem projektets digitala arkiv på Sjundby mediacenter. 

Föreningen jobbar för att integrera traktens invandrare och har bl.a drivit ett internetkafé för flyktingar 2015-2016 och haft en medieklubb för invandrare och ordnat olika evenemang tillsammans med nyanlända ortsbor. Nedan en bild från en utflykt sommaren 2017.

Foto: Heidi Holmlund