Välkommen till Sjundbys egen webbplats. Sjundby gård är en kulturhistoriskt värdefull gårdsmiljö i Sjundeå i västra Nyland. Du kan läsa om gårdens historia under fliken Sjundby gård. Webbplatsen upprätthålls av Sjundby traditionsförening.

Föreningens verksamhet och projekt stävar till att samla information, historia och historier om Sjundby samt om personer med anknytning till gården och byn.

På Sjundeå dagen 31.8. 2019 ordnades en DIGITAL SKATTJAKT på Sjundby. Starta kunde man vid Sjundeå svenska skola eller vid Sjundby fors. Se mer under fliken Digital skattjakt.


Föreningens traditionella vinterfest ordnades 19.1.2019 med Charlotta Lönnqvist som tema. Inför festen tog vi fram information om livet på Sjundby på 1800-talet. Kolla våra videon om Charlotta Lönnqvist här och om hennes far fanjunkaren Jonas Lönnqvist.

I arkivet finns material om bl. a Dora Jung och Irene Wikstrand som anknyter till vårt linprojekt och om fiskodling på Sjundby.

Om du är intresserad av att diskutera  gårdens historia kan du gå med i vår Facebook grupp "Sjundby traditionsförening". Vi accepterar alla som kan motivera sin anknytning till Sjundby.

Sibirien eller Urjanhaj-expeditionen

Sibirien och närmare bestämt Urjanhaj i dagens ryska republik Tuva, är en plats som föreningen arbetat med, eftersom föreningens ordf. Carl-Johan Lindéns far Eric Lindén var med på en guldgrävarexpedition till området år 1917.  Läs och hör radioreportage från resan mer under rubriken "Urjanhaj-expeditionen". Nedan vårt möte med shamanerna i Tuva 2013.