RECEPT
Berättelse av Lennart Nordensvan och Alma Lindén om hur julglögg bryggdes under förbudstiden på Sjundby
Ingredienser:
Svartvinbärssaft
Kanel
Nejlika
Kardemumma
Russin
Mandel
Smuggelsprit eller starkt brännvin
Toppsocker eller bitsocker
Gryta och tändstickor samt eldsäkert galler.
Tillredning: I en gryta blandas svartvinbärssaft,kanel,nejlika och kardemumma.
Grytan täckes med ett galler och ovanpå gallret placeras toppsocker eller bitsocker.
Toppsockret begjutes med sprit eller starkt brännvin så att en del rinner i grytan.
Grytan placeras på en synlig och brandsäker plats och spriten antändes.
Flamberingen av sockret gör att det smälter och droppar i grytan och glöggen smaksätts
När brasan slocknat eller sockret smält är glöggbottnet tillrett.
Vid behov tillsättes hett vatten eller varm sprit,ibland både och.
Kryddorna silas bort och russin och mandel tillsättes.
Drycken intages varm och gärna ackompanjerad av julsånger eller annan musik.
P.S. Under förbudstiden fanns på gården en inofficiell smugglare! Hans minne lever dock